....... i pieką. Będzie słono, pieprznie i słodko.
Kategorie: Wszystkie | chleb na drożdżach | pieprznie | słodko
RSS
czwartek, 12 stycznia 2012

...czyli ciasto francuskie na słodko:)

Pozwolę sobie zacytować naszego przyjaciela:"Phi... ciasto francuskie z Biedronki, łyżka powideł i do pieca...to i przepis".

Ot i cały przepis;)

Potrzebne nam będą:

*rulon ciasta francuskiego  z Biedronki
*powidła z dziadkowej piwnicy lub od teściowej;)
*cukier puder
*białko do posmarowania rogalików
 

Przygotowanie: Rozwinąć rulon ciast francuskiego, naciąć w/g instrukcji ze zdjęcia poniżej. 

 

Na każdym z trójkątów umieścić porcję powideł.

 

 

Zwijać zaczynając od szerszego boku, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 200 st. C.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Smacznego!

niedziela, 08 stycznia 2012

...czyli ciasto francuskie wytrawnie....

 

Potrzebne nam będą:
 
*1 rulon  ciasta francuskiego ( nasze było z Biedronki*)
*1 pojedyncza pierś z kurczaka
*brokuły, pieczarki, koperek, tarta marchew
*śmietana 18%
*pół serka topionego
*jajko
*odrobina tartego sera typu parmezan
*sól, pieprz, czosnek,oliwa, 
 

Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy wyciśnięty czosnek , następnie zalewamy wszystko smietaną. Dodajemy 1/2 kostki serka topionego i trochę (2-3 łyżeczki) sera typu parmezan. Osobno podduszamy warzywa i łączymy wszystko w całość.

Ciasto: Rozwijamy rulon na papierze do pieczenia i nacinamy według instrukcji ze zdjęcia poniżej.

Wykładamy farsz i z naciętych pasków tworzymy jodełkę. Powierzchnię ciasta smarujemy białkiem (ja zapomniałam :D ) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 min. w 200 st. C.

 

Smacznego !!!

 

* Post zawiera lokowanie produktu ;) 

sobota, 31 grudnia 2011

Tort ten okrzyknięty został w moim domu  królem świąt. Wilgotny, aromatyczny, kremowy ale jednocześnie lekki. Po prostu przepyszny:) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.blox.pl  choć delikatnie go zmodyfikowałam (nie mogłam dostać maku mielonego) . Serdecznie polecam Wam tego bloga . Dziewczyna jest arcymistrzem słodkości. Pozdrawiam Dorotus:)

Potrzebne nam będą:

Biszkopt makowy:

*300g maku suchego lub około pół puszki gotowej masy makowej (starannie odciśniętej)
*270g cukru
*8 jajek
*3 łyżki maszy manny
*2 łyżki bułki tartej
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
* no i tu pomijam ekstrakt migdałowy (gotowa masa makowa ma już swój aromat)
 
Krem:

*2 opakowania serka mascarpone
*duże opakowanie (450g lub 500g) śmietany kremówki
*5 łyżek cukru pudru
*odrobina zapachu pomarańczowego
 
*ponadto- konfitura pomarańczowa i czekolada do dekoracji-opcjonalnie

Autorka na bloga poleca nasączenie blatów makowych likierem pomarańczowym.Jeśli robicie biszkopt makowy z suchego maku to odsyłam Was do oryginalnego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2 ale jeśli robicie z gotowej masy nasączenie moim zdaniem jest zbędne ponieważ cisto wychodzi naprawdę wilgotne nie tracąc jednak swej lekkości tak właściwej dla biszkoptów.

Do dzieła!

Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy mak, bułkę, kaszę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową.

Tak przygotowana masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i pieczemy około godziny (do suchego patyczka) w temp. 175 st. C

Po upieczeniu studzimy nie wyjmując z piekarnika, następnie kroimy na 2 lub 3 blaty.

Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i odrobiną zapachu pomarańczowego.

Przekrojone blaty posmarować konfiturą pomarańczową.

Wyłożyć na konfiturę masę kremową i tak ze wszystkimi blatami. Wierzch tortu pokrytego kremem ozdobić wiórkami czekolady.

 

Smacznego!

 

Poniżej kolejny tort, świeżo przygotowany i zamknięty przed łasuchami. Do spróbowania w Nowy Rok. Ćwiczcie silną wolę;)

 

 

 

00:25, malinowa666 , słodko
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 grudnia 2011

I nas dopadło...pozazdrościłam innym blogerom posiadania w swym spisie takich cudeniek więc mam i ja... ciasteczkowe lizaki...

Nie lubię ciast, nie lubię czekolady, nie lubię kremów ale nic nie sprawia mi takiej frajdy jak przygotowywanie słodkości. ot taki paradoks;)

Poniżej przepis na ciasteczkowe lizaki. Przepis jest lekką wariacją składnikowo-smakową powstałą w oparciu o różne przepisy znalezione w sieci.

Potrzebne nam będą:

*500g gram ciasta babkowego (my kupiliśmy jakąś babkę waniliową)
*150g serka mascarpone
*3 czubate łyżki nutelli
*3 tabliczki czekolady
*1,5 łyżki oleju

Przygotowanie:Pokruszone ciasto wymieszać z mascarpone i nutellą,ulepić wielką kulę i schłodzić.

W tzw. "międzyczasie" rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. 

Po jakichś 15-20 minutach pobytu w lodówce uformować ze schłodzonego ciasta kulki.

Patyczki zamoczone w czekoladzie wbić w środek kulki i ponownie odstawić do schłodzenia.

Następnie tak nadziane kulki moczyć w rozpuszczonej, płynnej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego!

piątek, 23 grudnia 2011


Wiem, wiem,wiem ,że jest dość późno aby ktoś mógł skorzystać z przepisu ale... przepis jest naprawdę błyskawiczny. Jeszcze może się udać;)Jeśli nie to  może w kolejnym roku?;)

Tradycja pieczenia pierników staję się u nas w domu coraz bardziej zacna;)Liczy sobie już 4 lata:) Zaczęliśmy we dwójkę... teraz grupa "pieczeniowa" liczy już kilka osób. Podział obowiązków dość sprawiedliwy, technika wałkowania, wkładania i wyjmowania z piekarnika opracowana do perfekcji;) Kolektywne pieczenie w tym roku zajęło nam cały weekend.  Uważajcie! Im większa grupa "pieczeniowa' tym więcej odbiorców . W tym roku efekt końcowy liczy około 400 sztuk pierniczków :D Uff.

Potrzebne nam będą:

*pół szklanki miodu

*10 łyżek masła

*pół szklanki cukru pudru

* cztery i pół szklanki mąki

* dwie łyżeczki sody

* jedno opakowanie przyprawy do piernika

* dwie łyżeczki kakao

 

Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl- poprostu podwoiłam porcję:)

 

Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Podsypując mąką rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy przy pomocy foremek świąteczne kształty:)

Pierniki lądują na papierze do pieczenia i pieczemy je w temp. 180 st. C około 8- 10 minut.

 

Pierniki po wystudzeniu lukrujemy  ( jedno białko zmiksowane z duuużą ilością cukru pudru)i odkładamy do "wysuszenia".

Aby uatrakcyjnić naszym odbiorcom przekazywany towar nasze kolorowe pierniki pakujemy w folię, obwiązujemy rafią i dołączamy suszony plaster pomarańczy z goździkami.

 

Enjoy!

 

A teraz nie pozostaje nam nic innego jak życzyć tym nielicznym czytaczom naszego bloga WESOŁYCH śWIĄT!!!!

niedziela, 27 listopada 2011

 
Potrzebne nam będą:
 
*puszka zielonego groszku
*1 miękkie awokado
*2-3 ząbki czosnku
*sok z cytryny lub limonki
*sól i pieprz 
 
 
 
 

Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę,groszek odsączyć, awokado obrać...wszystko rozdrobnić przy pomocy blendera. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny (jeśli macie wybór dodajcie limonkę) oraz przyprawy. I właściwie gotowe:)

 


Smacznego!!!

poniedziałek, 07 listopada 2011

Ślimaki to zwierzątka chude i łatwe w trawieniu. Bogate  w wapń , magnez i witaminę C. Mają bardzo mało tłuszczu, mało cholesterolu za to aż cztery razy więcej kolagenu niż inne produkty białkowe. Są też świetnym afrodyzjakiem;). W pełni świadomi ich walorów żywieniowych zostawiamy je jednak w spokoju i serwujemy  swoją wersję "ślimaków". Mianowicie  nadziewane muszle makaronowe:)

 

Potrzebne nam będą:

*opakowanie muszli (my korzystamy z makaronu Baronia)
*opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
* ok 20 dkg boczku 
* śmietana 18%
* serek topiony
* 2-3 ząbki czosnku
* ok 25 dkg tartego żółtego sera
* sól, pieprz

  

Przygotowanie: Do gotującej posolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut

( musi pozostać delikatnie twardy).


Farsz: Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno lądują: szpinak, śmietana i serek topiony. Pichcimy do połączenia składników. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Muszle gotowe. Farsz gotowy. Nadziewamy. Wypełnione muszle wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem i zapiekamy. (temp.180 st., czas ok.30 minut). 

         

 


Smacznego!

 


 
1 , 2 , 3